Maakproces traditionele steenoven.
De steenovens worden steen voor steen met de hand vervaardigd en enkel uit hoogstaande materialen.
De basis van de steenoven is een betonnen plaat van ca. 5 cm dik waarin een ijzeren bewapening is verwerkt.
Op dit plateau wordt de stenenoven opgemetseld, hiervoor word een keramisch gebakken steen gebruikt.
De toegepaste beton alsmede de metselmortel betreffen een vuurvaste variant welke bestand is tegen extreem hoge tempraturen welke ontstaan tijdens het opstoken met hout.
Nadat het koepel gewelf gereed is word de buitenzijde v/d oven met vuurvastecement egaal afgesmeerd.
Hierna wordt het vloeroppervlak in de steenoven afgewerkt met een keramisch gebakken terracotta tegel.
De terracotta tegels hebben als eigenschap dat zij vocht op kunnen nemen welke tijdens het bakken vrij komt.
bij het bakken van bijvoorbeeld pizza resulteert dit in een perfecte pizza met knapperige bodem!
Nadat de steenoven gedurende een aantal heeft kunnen drogen wordt deze met een witte afwerklaag geschilderd.
Maakproces Steenovens Amadora.
Steenovens Amadora worden in de zelfde stijl en van de zelfde materialen als onze tuinhaarden gemaakt.
Deze materialen betreffen zoal de speciale vuurvaste beton en keramisch gebakken stenen.
De steenoven welke in de haard amadora is ingebouwd betreft een zelfde als de traditionele oven als hierboven beschreven.
De oven wordt opgesteld achter het keramische stenen frontpaneel, hierin zit een metalen deurtje waardoor de steenoven bereikbaar is.
Ook de zijwanden en achterwand van de steenoven Amadora zijn geheel uit keramische steen.
Steenovens Amadora zijn als het ware geheel ingekapseld in een keramisch stenen behuizing, hierdoor zijn deze oven uitermate geschikt om het gehele jaar
en zonder afdekking in de herfst/winter periode in de tuin te verblijven.
Steenovens Almeria - Alcantarilha.
Voor deze series is er een zogenaamde leemoven toegepast, dit betreft een koepelgewelf uit 1 stuk gemaakt van klei of leem.
De leemoven is ingebouwd in de vuurvaste betonnen buitenbehuizing, de buitzijde van de oven is hierbij met een leisteen motief afgewerkt, exact het zelfde als bij de tuinhaarden Almeria en Alcantarilha. de ruimte tussen de leemoven en leistenen buitenzijde worden tijdens het monteren van de oven afgevuld met een isolerend materiaal
zoals bijvoorbeeld zgn. een vermiculite granulaat of geëxpandeerde kleikorrels.
Hierdoor verkrijgen de leemovens de zelfde goede eigenschappen als een traditionele steenoven, dit ook ten aanzien van het op tempratuur brengen van de oven en het vasthouden van de warmte in de oven.
Het grote voordeel van de leemoven ten opzichte van traditionele steenoven is het verschil in gewicht, het toepassen van het lichte vermiculite en/of kleikorrels is deze een stuk minder zwaar dan de traditionlele steenoven en is hierdoor ook veel makkelijker op te bouwen.
Ook de leemoven heeft uiteraard in het frontpaneel een deurtje waar de steenoven bereikbaar is.